Rullande päls


När jag fick min första schnauzer visste jag inte hur man trimmade, alltså ryckte päls och jag var väldigt förbryllad över vad "rullande päls" var för något. Nu har jag min andra schnauzer och har börjat "rulla" pälsen på min andra hund. På bilden ser ni en päls med hårstrån av flera olika längder och det är definitionen av en rullande päls. Beroende på hur ofta man trimmar av det yttersta lagret päls så får man en päls som alltid är fräsch och krispig. Hunden på bilden rullar jag varje vecka och om jag sköter min trimning har jag en hund som alltid har perfekt päls och alltid är i utställningsskick. 

Päls med flera längder
Detta beror på att varje gång man drar ett hårstrå sätter man igång en process med nybildade av nya strån. Alla strån går igenom fyra, förenklat sett, tre "åldrar". En tillväxtfas, en vilofas och en död fas. Som trimmare får man känna sig fram och känna efter om stråna släpper på ett rimlig sätt. Mogna strån avger ett krispigt ljud och känns lite pappriga i konsistensen. 

Ju oftare man trimmar desto tätare lager får man. 

Kan man då rulla alla pälsar? Moa, det beror delvis på hur enträgen man är som trimmare och hundens förutsättningar. En del hundar har bara ett strävt strå per follikel (hårsäck) och andra har två eller i en del få fall flera. Det beror också på hur många hårsäckar per ytenhet hunden har. Har hunden få folliklar så blir den väldigt tunn om man drar bort delar av pälsen just eftersom det inte finns strån kvar som kan täcka huden. 

För att stötta tillväxten av de sträva stråna behöver man reducera ullen som sitter i hårsäckarna. Ullen, om den är för rik, riskerar att täppa till hårsäckarna och ge de sträva för lite utrymme. 

En päls som är ullig och ser allmänt skruttig ut och man kanske tom tror att pälsen är riktigt dålig, kan må bra av en omstart. Om man trimmar av allt startar pälsen om och kommer ofta tillbaka sträv och krispig. Problemet med att trimma va allt på en gång är att allt kommer ut i ett enda lager och man måste börja om med att rulla pälsen. För att få igång rullat måste man ta några strån varje vecka för att efter ett par månader ha flera lager och pälsen täcker kroppen väl. Gör man en omstart måste man tänka på att pälsen måste vara mogen för att man ska dra av den, man måste tänka på att hålla koll på huden så att huden inte blir irriterad. Om det är kallt behöver hunden skyddas mot kyla och är det soligt behöver man skydda mot solen när hunden blivit avtrummad med det mesta av pälsen. 


I bilden till vänster ser ni hårsäckar med flera sträva strån i varje säck. Ni ser också att det inte finns ull kvar just här och pälsen hade kunnat ha fler hårsäckar per ytenhet. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Schnauzer

Valpar och kennelnamn

Från promenadmatte till kennelmamma