Rullande päls

En viktig funktion när man ställer ut, eller när man vill ha en päls som alltid är vädermässigt funktionell är en rullande päls över hela hunden. En rullande päls har alltid nya sträva lager på gång. Om man dragit bort ett lager har man ett nytt lager på gång under. Alltså, man har flera längder av de sträva stråna på hunden och det gör att man kan dra de längsta stråna och då ändå ha minst ett strävt lager kvar. En del hundar har flera sträva strån i varje hårsäck och andra har bara ett strävt strå. Ull brukar dock finnas många i varje hårsäck och det gäller för oss trimmare att kontrollera mängden, det är del av hemligheten bakom en fin päls. Om man har rullande päls har man en päls som alltid är i utställningsskick och en päls som alltid är väderbeständig. Att ha en funktionell päls för väder och vind är viktigt tycker jag och det är roligt att inte behöva räkna och planera om man kan ställa ut eller inte. 

Sträva brösthår som behöver dras
För långa brösthår
Man ser ofta hundar som har rullande päls över stora delar av kroppen och ibland med en klippt linjen under bröstet hunden och därmed åstadkommer en mjukare päls på bröst och förbröst. Det fungerar ofta i utställningsringen. Jag strävar efter rullande päls över nästan hela kroppen, alltså drar jag päls även på bröst, förbröst och även öron. Även på hundars ben kan man se om vilken strategi trimmar har. Om trimmaren drar päls även på benen ser man på en schnauzer peppar och salt att den har välpigmenterade strån hela väg ner på tassarna och om trimmaren inte har det målen är håren mattare, mjukare och saknar en del pigmentering p&s. En svart schnauzer, som jag inte har personlig erfarenhet av, lär bli brun i de strån som är gamla och borde ha dragits bort. Jag har hört att även stråna kan blekna av och se grå ut på en svart schnauzer. 

På hunden på bilden ser vi en päls som var i utställningsskick  för åtta veckor sedan och som sedan dess har fått växa ut. Det hade gått att rädda pälsen för en utställning men eftersom det dröjer till nästa utställning så väljer jag att dra bort det längsta och börja om på ett mer grundligt stadium och ska börja rulla den igen. 

Imorgon kommer jag att fortsätta arbetet och visa bilder på ett mer färdigt resultat. Så här långt har jag dragit den vänstra sidan och påbörjat den högra. Imorgon blir det resten samt att börja putsa lite.  Att göra så här är en start för en fin päls och grund för att rulla pälsen ca varannan vecka. Hur ofta man ska dra pälsen för att få den rullande beror på hur snabbt pälsen växer och pigmentet förändras. En del pälsar förändrar pigment blixtsnabbt och andra långsamt. Denna hund bevarar pigmentet och dessutom spricker inte pälsen isär ens när den blir riktigt gammal och det gör att man kan ställa ut den även med en päls som jag personligen tycker är för lång. 

Högra sidan är dragen lite grovt
På bilden bredvid ser ni förbröstet och jag har dragit mycket på ena sidan och det kommer göra att bröstet framträder på ett mycket mer positivt sätt när jag blivit klar.

To be continued!
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Schnauzer

Valpar och kennelnamn

Från promenadmatte till kennelmamma