Verktyg, teknik och tips

Trimma öron


Till vänster, lagret som ska bort
Mina hundar har plockade öron, både öronlappen och inne i örat. Om man inte plockar utsidan av örat får man päls som tappar p&s. En del får svarta öron och någon jag sett har en del med stålgrå öron. Vanligt med klippta öron är också att de får en vit kant där örat viker sig. När jag fick hem min tik hade hon fått rakade öron inför varje fotografering fram till fyra månaders ålder. När pälsen växte ut hade de bara ett lager och om jag drog allt så hade örat blivit kalt. Nu har hunden päls i flera lager på örat. Igår fixade jag öronen på min hane och här kan ni se hur det ser ut. Nu väntar jag på en Macknyfe fine detailer som jag hoppas ska göra detta jobb lättare. Att plocka allt med fingrarna tar på krafterna. Om man plockar regelbundet får man fin färg, fin kvalitet och snyggt rundade kanter på öronen. Personligen tycker jag att öronen ser mindre ut när de inte är svarta och har klippta kanter.  

Inne i örat, i hörselgången växer ibland mycket päls. Det råder debatt kring huruvida man ska plocka eller klippa. Jag kör utifrån gamla skolan och plockar. Om man har en pågående infektion behöver man rådgöra med veterinär men jag tror inte att man får infektioner så lätt i ett öra som är luftigt och torrt. Alltså plockar jag regelbundet och om man aldrig låter öronen växa igen fullständigt så behöver man bara ta lite då och då. Att göra rätt direkt är viktigt alltså. 

Att raka insidan av öronlappen gör jag mellan varven. Nackdelen med det är att rakade strån blir vassa och riskerar att skapa irritation på hud som ligger mot. 
Färdigtrimmade öron


Ullkamning

Här ser vi mina favorittrimknivar. Dessa blev verkligen en game changer för mig. De är nämligen slöa och skär inte av de sträva stråna. Många knivar (det är inte knivar, har bara formen av en kniv) är skarpa både i taggarna på tänderna och mellan tänderna och skär därför av sträva strån. Man vill absolut inte skära av de sträva stråna utan bara kamma bort ull. Man vill få bort en del ull,  men inte all. En schnauzer ska ha både sträva strån och ull, men lagom med ull. Dessa kommer från groomer.dk och är väldigt bra. Mina favoriter är classic edition. Jag har även köpt retro edition men har liksom fastnat för fine classic. Den klarar liksom allt. Har man en päls med massor med ull tar jag medium och på mina egna kör jag fine. Det finns tom en superfin, den längst till höger på bild, men den använder jag nästan aldrig. 


Här ser vi mina verktyg för att fixa snygga öron. Den högra är en gammal Macknyfe som jag "ärvt" av en gammal trimmare. Man kan typ göra allt med den, men jag använder den mest till att dra päls på öronen med den. Jag alternerar mellan den och den vänstra från groomer.dk. Det är en böjd "kniv" med grovt material på bladet som gör det lätt att dra päls. Himla smidig pryl! Den finns i olika grovlekar men min favorit är de grövre. 

På bilden till vänster ser ni skillnaden på ull och sträva strån. Överst ser ni sträva strån och de är lite grövre och blanka i utseendet. Hade ni kunnat se ett strå hade ni sett att de är svart-vit-svarta. 

Underst i bild ser ni ull som jag kammat loss med groomer dk classic fine. 


 Verktyg och teknik

Vad behöver man för att trimma en schnauzer? Egentligen behöver man bara en ullkam och trimkondomer och en trimmer. De sträva stråna är lättast att få bort om man har fingerkondomer på fingrarna. Jag brukar använda tre på varje hand. På så vis kan jag jobba med båda händerna beroende på vilken sida av hunden jag jobbar på. Jag upplever också att det underlättar att använda tre ringar när jag trimmar. Att trimma är ett relativt tungt jobb och tärande på fingrarna och handleder. Det är viktigt att tänka på hur man håller handleden så att man inte får ont, en rak handled brukar rekommenderas. Även om man tänker på ergonomin är det ett tufft jobb att trimma en hel hund så det är begripligt att det kostar relativt stora pengar att lämna in sin hund på trimning. Att skulptera fram en snygg hund är en konst och tar många år att lära sig. 

När man drar päls är det viktigt att man drar bort stråna i samma riktning som pälsen växer, annars gör det ont på hunden. 

En del trimmar med en så kallad kniv. Kniven ser ut som en kam och är kan vara vass och skära av stråna istället för att dra ut dem. Om man skär istället för att dra kommer pälsen att se skavd och dassig ut eftersom stråna som mognat inte kommit ut. Det finns de som skiljer på trimknivar och ullknivar men båda kan användas för båda syften men det krävs att man ändrar greppet. 

När man ullkammar måste kniven ligga parallellt med pälsen och man kammar längs med pälsen för att få ur ullen. Om man vill dra sträva strån med pälsen ska kniven stå i nittio grader mot pälsen och man får "fluffa upp" pälsen innan man börjar dra för att få tag i de längsta stråna. Personligen föredrar jag att dra med enbart fingrar med timkondomer men jag gissar att det handlar om vana. Det lär gå fortare att dra mycket med kniv men de gånger jag försökt har jag (miss)lyckats och fått av alldeles för mycket. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Schnauzer

Valpar och kennelnamn